Onze website ondersteunt deze browser niet  

Dysfagie

Voor de health care professional

Dit gedeelte van de website is uitsluitend bedoeld voor health care professionals. Indien u geen health care professional bent, neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.​

Dysfagia

Een Internationaal Inzicht op IDDSI. Implementatie en Klinische Praktijk.​

Donderdag 23 september , 15:00 – 16:40 uur

Nestlé Health Science, is als trotse sponsor van IDDSI, verheugd u aan te kondigen dat de registraties voor het webinar georganiseerd door IDDSI open: Een Internationaal Inzicht op IDDSI Implementatie en Klinische Praktijk. Een interantionaal panel, waaronder Nathalie Rommel, logopediste. President of the European Society Swallowing Disorders (ESSD), België, zullen hun inichten over de implementatie met IDDSI presenteren.

Klik hier voor de agenda en meer info over de panelleden

Voor de gratis registratie klik hier

Dysfagia

(H)erkent u dysfagie?

Bij ≤ 60% van de mensen met dysfagie is geen diagnose gesteld.1
De prevalentie van dysfagie neemt daarenboven toe met de leeftijd.2

Dysfagie kan een enorme impact hebben op de patiënt waaronder ondervoeding, depressie, vermindering van levenskwaliteit en verhoogde risico op mortaliteit. ​Wat kunnen we doen om dysfagie sneller te detecteren?

Het gebruik van een klinisch gevalideerd screeningsinstrument voor dysfagie kan helpen om vroegtijdig slikklachten te herkennen. Een voorbeeld hiervan is de Eating Assessment Tool-10 (EAT-10), ontwikkeld en gevalideerd door Dr. Belafsky in 2008. De EAT-10 vragenlijst bestaat uit tien stellingen die symptomen en tekens van dysfagie bevraagt. Het Nestlé Nutrition Institute werkte samen met Dr. Belafsky om het EAT-10-formulier gemakkelijk en duidelijk in gebruik te maken.

De EAT-10 vragenlijst is recent gevalideerd in het Nederlands op de dienst Geriatrie van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), Chung et al. TVGG. 2019. De Nederlandstalige EAT-10 is aangetoond als een eenvoudige, gevalideerde en snelle (≤4 minuten) screeningstool voor dysfagie. ​

  1. Peñalva-Arigita A, Prats R, Lecha M, Sansano A, Vila L. Prevalence of dysphagia in a regional hospital setting: Acute care hospital and a geriatric sociosanitary care hospital: A cross-sectional study. Clin Nutr ESPEN. 2019 Oct;33:86-90.
  2. Chung CYJ, Perkisas S, Vandewoude MFJ, De Cock AM. Validatie van de EAT-10 in het Nederlands ter screening van orofaryngeale dysfagie in een oudere populatie. Tijdschr Gerontol Geriatr. 2019 Dec 30;50(4).
Podcast: Het Slikkanaal

Podcast: Het Slikkanaal

Vandaag is het meer dan ooit belangrijk om informatie te delen met collega’s via andere kanalen. Malou Dusseldorp en Nadya van Gent hebben een mooi initiatief gelanceerd dat perfect in dat kader past met een podcast “Het Slikkanaal”.

Wij waren meteen overtuigd en ondersteunen dit project dan ook heel graag.
Wil jij meer weten van jouw collega’s logopedisten en doe je dat graag op een vrij moment in de auto of in de tuin, volg dan zeker de podcast “Het Slikkanaal” van Malou Dusseldorp en Nadya van Gent die 10 edities uitzenden en daarbij een specialist uit het vak uitnodigen om een topic te bespreken rond orofaryngeale dysfagie.
Benieuwd naar wat er allemaal aan bod zal komen. Klik hier en luister zeker met ons mee.

Webinar UK: ‘Appropriate Use of Thickened Liquids in Dysphagia Management’

Webinar UK: ‘Appropriate Use of Thickened Liquids in Dysphagia Management’

Op 15 december 2020 organiseerde Nestlé Health Science UK in samenwerking met IDDSI en Dr. Catriona Steele het webinar ‘Appropriate Use of Thickened Liquids in Dysphagia Management.’ Dit webinar werd met veel interesse bekeken en vele vragen uit de praktijk werden beantwoord. Heeft u het gemist of wenst u het te herbekijken?

Kijk hier
IDDSI framework translation

IDDSI framework translation Dutch

Nestlé Health Science is al enige jaren pionier in het domein van dysfagie en ondersteunt onder andere de implementatie van het IDDSI-framework in Nederland en België.
De vertaling van de IDDSI-framework is in ontwikkeling. Hou deze pagina in de gaten voor updates!​
De voedings- en drankenpiramide is al vertaald en is beschikbaar als pdf. Klik hier om te downloaden​

Logopedische behandeling bij post-COVID-19 patiënten

Logopedische behandeling bij post-COVID-19 patiënten

Sommige mensen hebben tijdens hun COVID-19 herstel ernstige klachten of beperkingen. COVID-19 patiënten worden regelmatig doorverwezen naar logopedisten met hardnekkige adem-, slik-, stem-, hoest- en keelklachten. Martine van der Meulen en Hanneke Bax hebben een project gestart, met steun van het Damsté Terpstra Fonds om de ervaring van het logopedische behandeling van deze doelgroep uit te wisselen. De ervaring van 11 KNO-artsen, 5 tweedelijns logopedisten en 18 eerstelijns logopedisten zijn ingewonnen voor de publicatie van dit document. Het document biedt logopedisten in de eerste lijn achtergrondinformatie en aanbevelingen voor de logopedische behandeling van post-COVID-19 patiënten.​

Link naar de publicatie

Update: COVID-19 en logopedie

Update: COVID-19 en logopedie

Orofaryngeale dysfagie (OD) is een veel voorkomende complicatie bij COVID-19 patiënten, hetzij direct als gevolg van weefselbeschadiging, na intubatie of secundair door ademhaling-, neurologische- en cognitieve beperkingen of als gevolg van ernstige aandoeningen zoals myopathie en neuropathie. Nestlé Health Science heeft voor u relevante publicaties over COVID-19 en dysfagie van de afgelopen maanden verzameld in de nieuwsbrief ‘Clinical Nutrition Highlights’. Klik hier voor de nieuwsbrief.

BELGIAN SOCIETY FOR SWALLOWING DISORDERS

BELGIAN SOCIETY FOR SWALLOWING DISORDERS

Nestlé Health Science is sponsor van de Belgian Society for Swallowing Disorders (BSSD). Voor meer informatie over BSSD, verwijzen we naar hun website: https://www.bssd.be

Is dysfagie op de radar van de diëtist?

Is dysfagie op de radar van de diëtist?

Dysfagie wordt beschouwd als een belangrijke risicofactor voor ondervoeding en kan tot 35% van de oudere volwassenen in de thuiszorg treffen. Desondanks is er weinig bekend over hoe diëtisten dysfagie identificeren en beoordelen.

De Canadian Dietetic Associated publiceerde onlangs de bevindingen van een onderzoek onder 70 geregistreerde diëtisten in Canada. Bijna 75% van de diëtisten screent niet op dysfagie. Een gebrek aan competentie of vaardigheid die vereist is om de screening en beoordeling van dysfagie te voltooien, was de meest gemelde barrière. Geïnteresseerd in de resultaten, vind de link hier

Clinical Nutrition Highlights: Dysphagia | 2021

Clinical Nutrition Highlights: Dysphagia | 2021

Dr. Julie Cichero heeft een review over orofaryngeale dysfagie geschreven met de hoe en waarom verdikte vloeistoffen de slikveiligheid en slikefficiëntie verbeteren. Deze review is gepubliceerd in de Clinical Nutrition Highlights 2021.

Deze publicatie is ideaal voor logopedisten, diëtisten, KNO-artsen en andere zorgprofessionals die meer willen weten over orofaryngeale dysfagie en de behoefte van aangepaste consistentie. ​

Link naar Pdf

Dehydratatie en vochtinname

Dehydratatie en vochtinname

  • 37,5% van de kinderen met ernstige CP waren mogelijk gedehydrateerd1
  • 20-30% van de ouderen in verzorgingshuizen in het VK zijn gedehydrateerd2

Beoordeling van de hydratatiestatus is complex en moeilijk in de klinische setting. Er zijn maar een paar manieren om de hydratatie status nauwkeurig te meten, maar ze hebben in de praktijk weinig toepassing. Een eenvoudige manier om de vochtbalans in de klinische praktijk te meten, is via een vochtdagboek. Klik hier om het vochtdagboek te downloaden of neem contact op om een scheurblokje aan te vragen.

  1. McGowan et al. Appl Physiol Nutr Metab. 2012 Aug;37(4):715-23
  2. Kenkmann et al. BMC Geriatrics. 2010;10:28