Ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding
Hoe ouder we worden, hoe vaker we moeite krijgen met de verschillende dagelijkse activiteiten. Helaas valt daar weinig aan te doen. Wel kunnen we erop letten om te blijven bewgen en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Bij het ouder worden moeten we het lichaam van de juiste voedingsstoffen voorzien.

Er is sprake van ondervoeding bij een aanhoudend verminderde in- en/of opname of een verhoogd verbruik van voedingsstoffen met nadelige effecten op onze dagelijkse functionaliteit en lichaamssamenstelling als gevolg. Voldoende goede voeding is cruciaal!

Er zijn verschillende factoren die ertoe bijdragen dat ouderen in een slechte voedingstoestand kunnen raken. Soms spelen er medische factoren, zoals verminderde eetlust, tand- of mondproblemen, verminderde reuk en smaak en andere gezondheidsproblemen waardoor iemand gewoon minder eet. Sociale factoren, zoals alleen wonen en daardoor minder eten, en financiële redenen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van ondervoeding. Naast deze oorzaken hebben ouderen vaak last van een of meer chronische of acute aandoeningen, waarvoor soms zelfs ziekenhuisopname is aangewezen; dit maakt het niet makkelijker om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Ondervoeding is een veel voorkomend probleem bij

1 op de 3 ouderen die thuiszorg krijgt
1 op de 10 ouderen zonder thuiszorg

Ondervoeding brengt ernstige risico's met zich mee, waaronder:
  • verhoogde kans op infecties
  • langzamer herstel na ziekte
  • een hogere risico op sterfte.*
    Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat men voldoende voeding/voedingsstoffen binnenkrijgt. Beweging en een actief sociaal leven kunnen helpen om de eetlust te vergroten. Het belangrijkste is echter om producten te gebruiken die rijk zijn aan voedingsstoffen, waarbij zelfs subtiele dieetaanpassingen kunnen helpen de eetlust te vergroten.

    Nestlé Health Science neemt het probleem van ondervoeding bij ouderen serieus en spant zich actief in om medische voeding voor verschillende patiëntengroepen beschikbaar te maken.

    *Niet alle risico’s worden genoemd; klachten kunnen per patiënt verschillen.
  • Read more
    Close

    Gezond blijven vereist voldoende inname van voedingsstoffen voor behoud van spiermassa

    Ben ik ondervoed?


    Bepaal door middel van de
    self-MNA
    uw risico op ondervoeding.

    Let op! Veel voorkomende oorzaken van ondervoeding

    Let op! Veel voorkomende oorzaken van ondervoeding

    Kleine veranderingen in voedingskeuzes kunnen in de loop van de tijd een grote gevolg hebben op de kwaliteit voedingsstoffen die men binnenkrijgt.

    Vaak spelen de volgende factoren mee als mensen minder gaan eten:

    - problemen met de tanden of de gezondheid

    - medicatie die de eetlust vermindert of misselijk maakt

    - alleen wonen (isolement)

    - psychische problemen, zoals depressie

    - onderliggende ziekte

    - overmatig alcoholgebruik

    Let op! Klachten en symptomen bij ondervoeding

    Let op! Klachten en symptomen bij ondervoeding

    Een van de meest voorkomende symptomen van ondervoeding is ongewild gewichtsverlies en dan specifiek het verlies van spiermassa. Daarom is het belangrijk om ook te letten op de andere tekenen van ondervoeding zoals:

    - vermoeidheid

    - krachtsverlies

    - kortademigheid

    - traag herstel na zikete

    - een slechte wondgenezing.

    Tips om de voedingsinname te verbeteren

    Tips om de voedingsinname te verbeteren

    Met gemakkelijk te bereiden producten die rijk zijn aan energie, eiwit, vitaminen en mineralen zijn, kan de inname van belangrijke nutriënten worden verbeterd. Bij een verminderde eetlust, kunnen gezonde tussendoortjes helpen om meer voedingsstoffen binnen te krijgen. Producten als verse groenten, fruit, eieren en kaas kunnen bij de maaltijd of als tussendoortje worden gegeten om het risico op ondervoeding te verkleinen.

    MAAK KENNIS MET HET ASSORTIMENT