KoeMelkEiwitAllergie

Koemelkeiwitallergie (KMEA) presenteert zich vaak met diverse en niet-specifieke symptomen, waardoor de aandoening moeilijk te diagnosticeren en behandelen is. Bij Nestlé Health Science begrijpen we dat en zetten we ons ervoor in om Health Care Professionals en ouders te helpen bij de zorg voor zuigelingen met KMEA.



BELANGRIJKE FEITEN OVER KOEMELKEIWITALLERGIE

Koemelkeiwitallergie (KMEA) is een van de meest voorkomende voedselallergieën in het eerste levensjaar. KMEA treedt op wanneer het immuunsysteem van een zuigeling abnormaal reageert op de eiwitten in koemelk, die ofwel worden overgedragen via de moedermelk ofwel aanwezig zijn in flesvoeding met koemelkeiwitten en bijvoeding. De immuunreactie kan immunoglobuline-E (IgE) gemedieerd, niet-IgE-gemedieerd of een combinatie van beide zijn. De reacties kunnen directe (vroege) reacties zijn, die binnen enkele minuten tot een aantal uur na blootstelling optreden, en/of vertraagde (late) reacties, die zich 48 uur tot zelfs een week na inname kunnen manifesteren. Directe reacties zijn vaker IgE-gemedieerd, maar bij sommige zuigelingen kan een combinatie van directe en vertraagde reacties optreden.1

Prospectieve cohortonderzoeken in Europa wijzen op een 10-jaarsprevalentie van 1,9% tot 4,9% voor KMEA in de eerste levensmaanden.2 Een meta-analyse ondersteunt dit, met een incidentie van KMEA bij zuigelingen jonger dan 1 jaar tussen 2% en 3%.3

KMEA stats

De meerderheid van de kinderen groeit over KMEA heen: 50% van de kinderen is rond de leeftijd van 1-2 jaar over KMEA heen gegroeid, en rond de leeftijd van 4 jaar is dit percentage 80%. Bij 90% van de kinderen verdwijnt KMEA voor de leeftijd van 6 jaar.1,3

KMEA stats

KMEA is een immuungemedieerde ziekte. De ziekte wordt geassocieerd met een overactief immuunsysteem, een verhoogde darmpermeabiliteit en dysbiose, wat de rijping van het immuunsysteem van een zuigeling kan beïnvloeden.4-10 Dit kan leiden tot een verhoogd risico op infecties en toekomstige allergieën.11-13

Zonder voedingsondersteuning hebben kinderen met KMEA en/of meerdere voedselallergieën een verhoogd risico op voedingstekorten,15 wat kan leiden tot significant lagere groeiparameters.16 Daarom is het voortzetten van voedingsondersteuning belangrijk als bij zuigelingen met voedselallergieën wordt gestart met bijvoeding, omdat het moeilijk kan zijn voor ouders om een geschikt eliminatiedieet aan te bieden dat voldoende energie en voedingstoffen levert.14

KMEA stats

Niet-allergische voedselovergevoeligheid, zoals intoleranties, komen voort uit het onvermogen om bepaalde bestanddelen van voedsel te verteren, zoals lactose of fructose, of, minder courant, kleurstoffen, additieven of conserveringsmiddelen. Bij niet-allergische voedselovergevoeligheden speelt het immuunsysteem geen rol. Dergelijke overgevoeligheden komen veel vaker voor dan voedselallergieën.

KMEA stats

Voedselallergieën ontstaan door een immunologische reactie op bepaalde allergenen in voedsel. Deze allergenen zijn bijna altijd eiwitten. Andere bestanddelen in voedsel, zoals lactose en andere koolhydraten, fungeren meestal niet als allergenen. Bepaalde allergenen veroorzaken meer reacties dan andere. Onderstaande lijst bevat de acht meest voorkomende allergenen die verantwoordelijk zijn voor zo'n 90% van alle allergische reacties op voedsel bij kinderen.18

Het aantal allergieën bij zuigelingen en jonge kinderen neemt toe.1

Lactose-intolerantie komt voort uit een verminderd vermogen om lactose (de in melk aanwezige suiker) te verteren en absorberen als gevolg van een gebrek aan het enzym lactase. Het is uiterst zeldzaam bij zuigelingen en kinderen jonger dan 5 jaar,19 waaronder die met KMEA.

Moedermelk bevat van nature veel lactose, wat bijdraagt aan een gezonde groei en ontwikkeling van zuigelingen. Lactose levert energie en ondersteunt de opname van calcium. Tevens bevordert het de ontwikkeling van een gezonde darmmicrobiota.20 Daarom moet lactose niet onnodig worden geëlimineerd uit de voeding van de zuigeling.

Er zijn drie verschillende vormen van lactose-intolerantie:

  1. Congenitale lactose-intolerantie = Dit is een zeer zeldzame aangeboren aandoening waarbij lactase afwezig of abnormaal laag blijft gedurende het hele leven. Er treedt dan al vanaf de eerste levensweek en vanaf de eerste blootstelling aan (moeder)melk diarree op. Patiëntjes die hieraan lijden moeten levenslang lactose mijden, inclusief moedermelk.
  2. Primaire lactose-intolerantie = Dit is het meest voorkomende type en is het gevolg van een normale, genetisch bepaalde daling in lactaseactiviteit. De lactaseactiviteit is het hoogst bij zuigelingen en neemt vanaf de leeftijd van drie jaar af. Zuigelingen hebben lactase nodig om de moedermelk te verteren, die zelfs meer lactose bevat dan koemelk. Hoe ouder we worden, hoe minder lactase er in onze dunne darm is. Vanaf de leeftijd van 3-4 jaar treedt bij een meerderheid van de wereldpopulatie van nature een verlies op van lactase. De mate en de duur van het gebruik van zuivelproducten heeft geen invloed op het tijdstip waarop de lactasehoeveelheid afneemt.
  3. Secundaire lactose-intolerantie = Een secundaire lactasedeficiëntie is een tijdelijk tekort aan lactaseactiviteit in de dunne darm als gevolg van een ziekte, zoals een acute maag-darmontsteking, een bacteriële infectie, beschadiging van de darmwand na een operatie, een voedselallergie, een immuundefect, een inflammatoire darmziekte, gebruik van antibiotica enzovoort. De behandeling van de onderliggende oorzaak is meestal voldoende om de opname van lactose te herstellen.
KMEA Lactose-intolerantie
3% van de zuigelingen ≤ 1 jaar1,21 Uiterst zeldzaam bij kinderen ≤ 5 jaar19
65% van de wereldbevolking heeft als volwassene lactose-intolerantie21

NESTLÉ HEALTH SCIENCE: ONDERSTEUNT DE DIAGNOSE VAN KOEMELKEIWITALLERGIE

KMEA kan moeilijk te diagnosticeren zijn door de grote variabiliteit in het aantal symptomen en de ernst ervan, en door het feit dat sommige symptomen heel normaal zijn voor zuigelingen.

Wij begrijpen dat en bieden door deskundigen ontwikkelde tools, voedingsoplossingen en ondersteuning om Health Care Professionals te helpen de diagnose eerder te stellen en zuigelingen en jonge kinderen met KMEA op de juiste manier te behandelen.


KMEA

TEKENEN EN SYMPTOMEN

Ontroostbaar huilen, koliek, huiduitslag, braken, diarree en constipatie zijn veelvoorkomende tekenen en symptomen van KMEA, met name in de eerste levensmaanden.

TEKENEN EN SYMPTOMEN
KMEA

OVERWEEG DE MOGELIJKHEID VAN CoMiSS®

Vooraanstaande deskundigen hebben de Cow’s Milk-related Symptom Score (CoMiSS®) ontwikkeld om Health Care Professionals te helpen niet-specifieke tekenen en symptomen die op KMEA kunnen wijzen te herkennen en beoordelen.

CoMiSS-tool
KMEA

DE DIAGNOSE VERDUIDELIJKEN

Het kan lastig zijn om de diagnose KMEA te stellen en er bestaan maar weinig tests om de aanwezigheid van KMEA te beoordelen. De gouden standaard om de diagnose KMEA te stellen, is een eliminatiedieet vrij van koemelkeiwitten, gevolgd door provocatie.

DE DIAGNOSE KMEA STELLEN

ONS ASSORTIMENT MEDISCHE VOEDINGEN

Nestlé Health Science heeft diverse voedingen die speciaal zijn ontwikkeld voor zuigelingen met KMEA. Onze formules zijn hypoallergeen, bevatten alle voedingsstoffen die nodig zijn om een normale groei en ontwikkeling te ondersteunen.

NESTLÉ’S HEALTH SCIENCE ZET ZICH IN VOOR VOORLICHTING OVER KMEA

Nestlé Health Science zet zich ervoor in om toonaangevende informatieve en educatieve tools te ontwikkelen en te delen om Health Care Professionals en ouders te helpen KMEA te herkennen en behandelen.


KMEA

DESKUNDIGEN AAN HET WOORD: HET DIAGNOSTICEREN VAN KMEA

Vooraanstaande deskundigen op het gebied van pediatrische gastro-enterologie en voedselallergie beantwoorden veelgestelde vragen over de diagnose KMEA in onze online videoserie.

Bekijk Video's
KMEA

CASE STUDY'S

Bekijk deze reeks casestudy's en krijg inzicht in enkele uitdagingen op het gebied van diagnostiek en behandeling, van het moment waarop de eerste symptomen zich voordoen tot aan de diagnose en de diëtaire behandeling.

Lees Meer
KMEA

ONDERSTEUNING VOOR OUDERS EN VERZORGERS

Wij bieden informatie en tools voor ouders om hen te helpen tijdens hun KMEA-traject.

Materialen


REFERENCES

  1. Koletzko S, et al. Diagnostic Approach and Management of Cow’s-Milk Protein Allergy in Infants and Children: ESPGHAN GI Committee Practical Guidelines. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012;55(2):221-229.
  2. Prescott SL, et al. A global survey on changing patterns of food allergy burden in children. World Allergy Organ J. 2013;6(1) :21.
  3. Høst A. Cow’s milk protein allergy and intolerance in infancy. Some clinical, epidemiological and immunological aspects. Pediatr Allergy Immunol. 1994;5:1-36.
  4. Jalonen T. Identical intestinal permeability changes in children with different clinical manifestations of cow’s milk allergy. J allergy Clin Immunol 1991;88(5):737-742.
  5. Crittenden RG and Bennett LE. Cow’s Milk Allergy: A Complex Disorder. J Am Coll Nutr 2005;24(6suppl):582S–591S.
  6. Thompson-Chagoyan OC, et al. Faecal Microbiota and Short-Chain Fatty Acid Levels in Faeces from Infants with Cow‘s Milk Protein Allergy. Int Arch Allergy Immunol 2011;156(3):325–332.
  7. Azad MB, et al. Infant gut microbiota and food sensitization: associations in the first year of life. Clin Exp Allergy 2015;45(3):632-643.
  8. Chin AM, et al. Morphogenesis and maturation of the embryonic and postnatal intestine. Semin Cell Dev Biol 2017;66:81-93.
  9. Tanaka M and Nakayama J. Development of the gut microbiota in infancy and its impact on health in later life. Allergol Int 2017;66(4):515-522.
  10. Dzidic M, et al. Gut Microbiota and Mucosal Immunity in the Neonate. Med Sci (Basel). 2018;6(3):56.
  11. Juntti H, et al. Cow’s Milk Allergy is Associated with Recurrent Otitis Media During Childhood. Acta Otolaryngol 1999;119(8):867-873.
  12. Tikkanen S, et al. Status of children with cow’s milk allergy in infancy by 10 years of Age. Acta Paediatr 2000; 89(10):1174-1180.
  13. Woicka-Kolejwa K, et al. Food allergy is associated with recurrent respiratory tract infections during childhood. Postepy Dermatol Alergol 2016;33(2):109-113.
  14. Meyer, R. Nutritional disorders resulting from food allergy in children. Pediatr Allergy Immunol. 2018; 29:689– 704.
  15. ASCIA 2017 – Food Allergy Clinical Update for Dietitians. Received from https://etrainingdiet.ascia.org.au/login/index.php on 5th June 2019.
  16. Robbins et al. Milk allergy is associated with decreased growth in U.S. children. J Allergy Clin Immunol. 2014 December; 134(6):1466-1468.
  17. Christie L, Hine RJ, Parker JG, Burks W. Food allergies in children affect nutrient intake and growth. J Am Diet Assoc 2002: 102: 1648.
  18. US FDA. Food Allergies: What You Need to Know. Available at: https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/what-you-need-know-about-food-allergies (accessed August 2020).
  19. Heyman MB, et al. Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118(3):1279-86.
  20. Francavilla R et al. Effect of lactose on gut microbiota and metabolome of infants with cow’s milk allergy. Pediatr Allergy Immunol 2012;23:420-427.
  21. NIH. Lactose intolerance. Available at: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance#statistics (accessed August 2020).


BELANGRIJKE MEDEDELING:

Het is belangrijk dat moeders worden gestimuleerd om borstvoeding te blijven geven, ook als hun baby koemelkeiwitallergie heeft. Meestal is deskundig voedingsadvies nodig om alle bronnen van koemelkeiwit uit de voeding van de moeder te weren. Als er voor speciale flesvoeding wordt gekozen, is het belangrijk om de instructies op het etiket te volgen. Ongekookt water, niet-uitgekookte flesjes of een onjuiste verdunning kunnen baby's ziek maken. Onjuiste bewaring, behandeling, bereiding of voeding kan uiteindelijk negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van baby's. Flesvoeding voor medisch gebruik bij baby's moet onder medisch toezicht worden gebruikt.