EACD 2024: een symfonie van zorg & patiënt

EACD 2024: een symfonie van zorg & patiënt

Dit jaar werd de “European Academy of Childhood-onset Disability” (EACD) georganiseerd in Brugge. Naast het grote wetenschappelijke congres werd dit jaar het EACD+ programma gelanceerd: tal van nevenactiviteiten voor ouders, patiënten en kinderen met een neurologische beperking. In onderstaande compilatie video kun je zelf bekijken hoe dat eruit zag:

Het congres stond dit jaar in het teken van de compositie van een nieuwe symfonie. Woensdagavond 29 mei werd hiervoor letterlijk en figuurlijk de toon gezet. Het congres werd geopend met een concert waarin meer dan 350 kinderen, met en zonder beperking, hun symfonie ten gehore brachten aan het grote publiek in de Concertzaal van het Concertgebouw in Brugge. Het maandenlange oefenen werd beloond door een overweldigend applaus van alle aanwezigen; een geweldige presentatie en een daverend succes!

Vrijdag 31 mei werd er in het BMCC gebouw een “Experience Room” ingericht, waar jong en oud, met en zonder beperking konden ervaren hoe het is om te leven mét een beperking. De nieuwste technologische snufjes konden geprobeerd worden. Ook wij waren van de partij samen met Michaël Sels, TV chef en hoofddiëtist van het Universitair ziekenhuis in Antwerpen. Hij maakte op onze stand de lekkerste recepten met medische voeding. Eten is beleven, en dat geldt ook voor medische voeding! Er is zoveel meer mogelijk dan soms gedacht wordt.*

In een lang en gezond leven gaan goede voeding en beweging hand in hand. Beweging is echter niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend, zeker niet als je in een rolstoel zit. Om kinderen te laten ervaren wat er wel mogelijk is, werd er op zaterdag 1 juni een waar sportfestival georganiseerd. Dansen, zwemmen, klimmen, bijna elke sport was op het programma te vinden!

Een goede hydratie is bij sporten uiteraard van groot belang, Esther van Rems vertelde die dag in de vorm van een workshop meer over het belang van veilig eten en drinken, iets wat helaas niet voor iedereen van zelfsprekend is.

De dag werd afgesloten met een ware voetbalinterland tussen de Cerebrale Parese (CP) teams van Nederland en België. De wedstrijd kende alleen maar winnaars, waarin iedereen zijn passie tot uiting kon brengen, ongeacht hun beperking!

Volgend jaar vindt het EACD congres van 24 t/m 28 juni plaats in Heidelberg, Duitsland. We hopen dat de organisatie dan opnieuw een mooi programma neerzet voor zowel de zorgprofessional als de helden voor wie we het allemaal doen.

 

*Overleg altijd met je zorgprofessional voordat je zelf aan de slag gaat met (het bereiden van) medische voeding. Voor inspiratie & recepten, klik hier.