Dysfagie

DYSFAGIE KENT VELE OORZAKEN


We kennen allemaal het fenomeen dat er voeding in de keel blijft steken of dat we problemen ervaren met slikken of de slikactie. Pas als dit medische consequenties heeft, spreken we van dysfagie. Vaak zijn het baby's en ouderen die er last van hebben. Maar wat de oorzaak van dysfagie ook is, het kan op elke leeftijd optreden. Dysfagie kan tot bijkomende gezondheidsproblemen zoals dehydratie en ondervoeding leiden en moet daarom altijd goed onderzocht en behandeld worden.


Bij repeterende bewegingen, zoals ademhalen, kauwen en slikken, staat men eigenlijk nooit stil - totdat er problemen optreden, want dan kan de kwaliteit van leven ernstig worden geschaad. Een dergelijk probleem is dysfagie, dat wordt omschreven als moeite met slikken of het gevoel dat er bij het slikken iets in de weg zit. Dysfagie kan optreden door ziekte of schade aan het zenuwstelsel, spasmen van de slokdarmspieren of andere aandoeningen die de slokdarm blokkeren of vernauwen.1* Verminderde speekselproductie, ofwel een droge mond, kan de dysfagie verergeren.


Dysfagie is lastig bij eten en drinken, maar kan ook tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Veel mensen gaan met dysfagieklachten niet naar een dokter. Bij uitblijven van de juiste diagnose of behandeling, eten en drinken ze minder, wat kan leiden tot ondervoeding en dehydratie, gewichtsverlies, luchtweginfecties en zelfs sociale problemen, bijvoorbeeld doordat men liever niet meer samen met anderen eet. Dysfagie komt vaak voor en treft zo'n 14% van de leeftijdsgroep van 50 jaar en ouder.2 Aangezien het voor dysfagiepatiënten lastig kan zijn voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, kan een aangepast dieet een belangrijke bijdrage leveren om met dysfagie om te gaan. Nestlé Health Science steekt veel energie in de ontwikkeling van innovatieve medische voeding voor aandoeningen als dysfagie om de levenskwaliteit van patiënten te verhogen.


  1. http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/difficulty-swallowing-dysphagia-overview. Geraadpleegd december 2014.
  2. Kawashima K, Motohashi Y, Fjushima I. Prevalence of dysphagia among community-dwelling elderly individuals as estimated using a questionnaire for dysphagia screening. Dysfagie 2004; 19(4):266-71.

*Niet alle oorzaken worden genoemd; klachten kunnen verschillen van patiënt tot patiënt.

Lees meer
lees minder

Geschat wordt dat
8 van de 10
patiënten met de ziekte/ van Parkinson en
33-66%
van de patiënten met een CVA (beroerte) dysfagieklachten ontwikkelen.1


1. Kawashima K, Motohashi Y, Fjushima I. Prevalence of dysphagia among community-dwelling elderly individuals as estimated using a questionnaire for dysphagia screening. Dysphagia. 2004; 19(4):266-71.

Het International Dysphagia Diet Standardisation Initiative
IDDSI
heeft een classificatie geïntroduceerd voor het definiëren van textuur en consistentie van voedingsmiddelen en dranken.


Voor meer informatie zie https://iddsi.org/

Festelijke / Kerst menu voor mensen met kauw en slikproblemen

Jouw feestmenu gepersonaliseerd voor de hele familie, met aangepaste consistentie

De feestmenu’s brengen doorgaans heel wat stress met zich mee. Vandaag moeten we met heel wat zaken rekening houden bij de samenstelling van het menu, ieders allergenen en zeker en vast ook de aangepaste consistentie voor familie met kauw- en slikproblemen (dysfagie). Nestlé Health Science heeft 9 feestelijke recepten ontwikkeld, telkens starten we met het originele recept waarna er verder gewerkt wordt met aangepaste texturen voor mensen met slikproblemen of dysfagie. Dit maakt het voor de chef van dienst iets gemakkelijker voor het boodschappenlijstje en de bereidingen.


Elk menu is eenvoudig te bereiden en heeft een indicatie van het IDDSI-niveau. De menu's zijn beschikbaar in het Engels.


We zijn blij dat we dit receptenboek met u kunnen delen.


Eet smakelijk en fijne feestdagen!

IDDSI_Framework_whitebackground_Headline_small_July2020

Kies geschikte voeding

Dysfagie bemoeilijkt het slikken. Daarom wordt patiënten aangeraden de voeding aan te passen om gemakkelijker te kunnen slikken en toch aan de voedingsbehoefte te voldoen. Door de juiste voeding te kiezen, kan men gezond eten zonder al te veel slikproblemen.1

 

1. http://iddsi.org/

© The International Dysphagia Diet Standardisation Initiative 2016 @ http://iddsi.org/framework/

Heeft u kauw- en/of slikklachten?

Heeft u kauw- en/of slikklachten?

Kauw- en slikproblemen (oftewel dysfagie) zijn vaak niet gediagnosticeerd en worden dus ook niet besproken met een arts.​ De symptomen worden vaak niet herkend en men kent de ernst van de complicaties niet indien dysfagie niet wordt behandeld.​

Herkent u meerdere van deze symptomen bij u zelf of bij een van uw naasten? ​


  • Hoesten tijdens of na de maaltijd​
  • Moeilijk slikken bij het eten of drinken​
  • Verslikken in voeding of dranken​
  • Regelmatig koorts​
  • Voedsel blijft in mijn keel steken​
  • Verminderde eetlust ​

Beantwoord de gevalideerde EAT-10 vragenlijst en bespreek het resultaat vervolgens met uw behandelende arts of logopedist. ​


Download hier onze informatiebrochure over dysfagie en kom te weten wat je kan doen om het slikken makkelijker te maken.

PDF
Healthcare-professional

Logopedie kan helpen

Logopedisten zijn speciaal opgeleid om mensen te helpen met allerlei vormen van orale problematiek. Een logopedist kan nuttige tips geven met betrekking tot voeding en kan ook oefeningen voorschrijven om de dysfagie te verbeteren.1

 

1.https://www.moeilijkslikken.nl/ Geraadpleegd juni 2018.

Health-condition-Tip

Zit goed rechtop en laat de zwaartekracht helpen

De spieren van de slokdarm zorgen ervoor dat het voedsel in de maag terechtkomt, maar de zwaartekracht kan hier zeker bij helpen. Door goed rechtop te zitten bij het eten en niet meteen te gaan liggen na een maaltijd kan men het slikken ondersteunen bij dysfagie.1
1. http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/difficulty-swallowing-dysphagia-overview. Geraadpleegd december 2014.
Vochtdagboekje

Vochtdagboekje

Een vochtdagboek kan gebruikt worden om de vochtinname te evalueren

 

Download het Vochtboekje

MAAK KENNIS MET HET ASSORTIMENT