Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Blended Diet

Blended diet: praktische tips, recepten en handige links

Wat is blended diet?

Blended Diet, ofwel gemixte (sonde)voeding, is een mengsel van verschillende voedingsmiddelen en vloeistoffen dat zo fijn gemalen wordt dat het via een sonde kan worden toegediend. Blended diet kan gebruikt worden als een alternatief voor, of in combinatie met, kant-en-klare sondevoeding.



Wanneer starten met blended diet?

Voordat u start of overschakelt op blended diet, raden we u aan uw zorgprofessional te contacteren. Zij kunnen u specifieke instructies en een geïndividualiseerd advies geven om ervoor te zorgen dat de voedingsbehoeften gedekt zijn. Daarnaast kunnen zij tips geven voor een veilig toediening.

Blended diet wordt afgeraden bij kinderen jonger dan 1 jaar, wanneer men een sonde heeft die voorbij de maag uitkomt en wanneer men last heeft van ziekte(s) en/of infectie(s), zoals bijvoorbeeld koorts, gastro-intestinale problemen, respiratoire problemen en/of voedingsinfecties. Voordat er gestart kan worden met blended diet is het dus van groot belang dat er een verbintenis wordt aangegaan tussen de ouder(s)/zorgverlener(s) en de zorgprofessionals. Zo kan er samen naar de juiste oplossing worden gezocht voor het kind.



Wat heeft u nodig als u met blended diet wilt starten?
  • Een krachtige blender of hogesnelheidsmixer (van minimaal 1 liter)
  • Toedieningsmechanisme zoals bijv. toedieningsspuiten
  • (Passeer)zeef, voorkom verstoppingen!
  • Bewaarbakjes of bewaarzakjes
  • Keukenweegschaal & maatbeker, meten is weten!


Belangrijk om in gedachten mee te nemen:
  • Volg altijd het advies op van uw zorgverlener. Zorg er altijd voor dat de voeding voldoet aan de voedingsbehoefte van het kind/de patiënt.
  • Hygiëne is essentieel. Was vooraf, tussendoor en bij afronding uw handen, keukengerei en de voedingsmiddelen. Denk ook aan het verhitten van bepaalde voedingsmiddelen om zo bacteriën te doden.
  • Sommige producten vereisen extra aandacht wanneer ze worden gebruikt in een blended diet, zoals bijvoorbeeld pasta, fruit met (harde) pitten en noten. Pasta kan ervoor zorgen dat de voeding (te) dik wordt, houd er rekening mee dat er in dit geval meer vocht zal moeten worden toegevoegd aan de oplossing. Fruit met (harde) pitten en/of andere (harde) noten kunnen een verstopping veroorzaken dus denk goed na voordat u deze toevoegt aan de blend, wellicht kunnen ze worden vervangen door iets anders of is het gebruik van een zeef vereist.


Is blended diet ook beschikbaar in de vorm van een kant-en-klare sondevoeding?

Ja, Compleat® Paediatric en Compleat® zijn kant-en-klare sondevoedingen met ingrediënten op basis van echte voeding. Het Compleat® assortiment kan worden ingezet als:

  • Volledige voeding
  • Aanvullende voeding (om bijv. een hogere voedingswaarde te realiseren)
  • Basis van blended diet recepten

Via onze website NConnect kunt u inspiratie opdoen voor recepten rondom blended diet, in combinatie met onze Compleat® Paediatric voeding.



Handige links:
Webinar blended diet: praktische tips van Michaël Sels

Nestlé Health Science organiseerde in 2021 een kookworkshop rond Blended Diet. Michaël Sels, hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, en bekend als kok op Njam-tv, gaf praktische tips voor het bereiden van gerechten voor het hele gezin, van normale voeding tot blended diet. Bekijk hier de video.



Blended diet recepten

We hebben speciaal voor u wat alledaagse recepten op een rijtje gezet: van ontbijt tot diner en van de reguliere keuken tot de Italiaanse! Hiervoor verwijzen we u graag door naar onze NConnect website. 

Op de website van het Netwerk Kinderdiëtisten vindt u o.a. het Nederlandse standpunt omtrent blended diet en andere handige tips.

Daarnaast kunt u op de websites van een aantal ziekenhuizen blended diet recepten vinden zoals bijvoorbeeld het UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.



Maak kennis met ons “Compleat” assortiment: