Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Oncologie

Een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten is haalbaar

De afgelopen decennia zijn de behandelingsmogelijkheden voor kanker aanzienlijk verbeterd, waarbij de focus is verschoven van de ziekte zelf naar de patiënt als geheel. Deze nieuwe, holistische aanpak beslaat alle factoren die de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. In deze veranderende zienswijze speelt adequate voeding een belangrijke rol.

Medische voeding bij ondervoeding gecombineerd met kanker
Ondervoeding en een verlies van spiermassa komen vaak voor bij kankerpatiënten en hebben een negatief effect op de klinische uitkomst. Dit kan worden veroorzaakt door onvoldoende voedselinname, verminderde fysieke activiteit en katabole metabole verstoringen. Het is bijzonder belangrijk dat er op ondervoeding gescreend wordt en indien nodig een behandeling gestart wordt. De juiste voeding met alle nodige nutriënten is van belang om het herstel te ondersteunen.

De eetlust verbeteren
De eetlust kan worden bevorderd door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen en te eten in een rustige, prettige omgeving. Vaak kan men beter om de 1 of 2 uur kleine porties eiwit- en energierijke voeding gebruiken dan de traditionele drie maaltijden per dag. Door van te voren bereid voedsel in kleine porties te bewaren, is er altijd iets voorhanden.

Tegengaan van misselijkheid en braken
Misselijkheid en braken zijn veel voorkomende bijwerkingen bij de behandeling van kanker. Hoewel er ook medicatie kan worden voorgeschreven, kan het helpen voorafgaand aan de behandeling (in plaats van erna) te eten en gemakkelijk verteerbare kost te verkiezen boven zware maaltijden. Vermijd voedingsmiddelen die misselijk maken, zoals sterk ruikend, vet eten, maar ook erg warme, met kookgeuren gevulde ruimten.

Assortiment
Nestlé Health Science investeert sterk in op wetenschap gebaseerde voedingsinnovaties en werkt samen met patiënten met kanker, hun zorgverleners en experten om specifieke voedingsproducten te ontwikkelen die zijn ontworpen om voedingsondersteuning te bieden aan patiënten die bepaalde bijwerkingen van kankerbehandeling ervaren, zoals mondongemakken en smaakveranderingen.
Maak kennis met het assortiment